Menu

 · Startpagina
 · De bemanning
 · Berichten
 · Foto's
 · Navigatie
 · Boot/uitrusting
 · Sitemap
 · Contact
 · Sponsoren
Iets niet gevonden? Doorzoek deze site met Google.
GoogleSuggesties
Mail je suggesties, op- en/of aanmerkingen m.b.t. deze website naar de webmaster.

Hosting:
Facilitair bedrijf

Webdesign:
Infonity
© 2005 Infonity
De bemanning

Gedurende de reis, die ongeveer een jaar in beslag zal nemen, wordt Maarten vergezeld door een aantal mensen. Aan boord zijn vaak twee personen, waarvan Maarten het permanente bemanningslid is. Het tweede bemanningslid wordt telkens na een aantal maanden afgelost. Er zijn ook delen van de route die Maarten alleen aflegt. De bemanningsleden die zich tot nu hebben aangemeld en de selectieprocedure hebben doorstaan zijn: Fokko Reinders, Adelheid Greven & Stanislas Steverlyncke (zij voeren mee van 2 tot 6 september 2004 om de boot te leren kennen, in het vaargebied Ria de Vigo e.o., en hebben de grote oversteek meegemaakt aan boord), Michel Cardous (hij stapte 13 september 2004 aan boord, en zit sinds eind november 2004 weer in Groningen) en Peter Tempel (inmiddels ook al weer van boord gegaan).

Maarten Wiersma (de schipper)Mijn naam is Maarten Wiersma, geboren en woonachtig in Groningen ik ben 48 jaar. Getrouwd met Joke en vader van Irene van 18, Florien van 15 en Menno van 12.

Ik ben werkzaam bij het Facilitair Bedrijf van de Rijksuniversiteit Groningen bij de afdeling Projecten.

Oorspronkelijk was het mijn plan om met mijn vrouw en 3 kinderen een jaar te gaan varen. Door allerlei omstandigheden gaat dit avontuur niet door. Ik krijg overigens van mijn gezin alle ruimte om in 2004-2005 dit avontuur te beleven. Ook mijn werkgever geeft alle medewerking voor een jaar "tussenpensioen".

Een rondje Atlantische Oceaan is een mooie route voor een jaar. Voor de route zie elders op deze site. Mijn zeilervaring betreft de landen rondom de Noordzee. Het afgelopen jaar ben ik alleen heen en terug naar het Lymfjord gevaren in noord Denemarken. Voor de insiders: de terugreis duurde 21 uur.

Twee ervaren zeilers en een goed werkende stuurautomaat lijken mij de ideale samenstelling voor dit avontuur. Ik ben dus op zoek gegaan naar opstappers, die zelfstandig alle boothandelingen kunnen verrichten. Ook met hen kun je kennismaken op deze site.

FAQ
"Wat voor eigenschappen moet je hebben om van het varen op zee te genieten?"
Je moet kunnen plannen, ontwikkelingen voor zijn, kunnen uitvoeren, situaties accepteren, improviseren, plezier hebben in het (snel) varen, een individualist en tegelijkertijd een teamspeler kunnen zijn, een goede dosis humor. Al die dingen die ook zo handig zijn in het dagelijks leven. Bezit je zelf niet al deze eigenschappen, dan moet je zeilers meenemen die aanvullende eigenschappen hebben. Niet al te snel zeeziek worden is ook heel handig, ook al knap je altijd na maximaal 2 dagen op volgens de literatuur.

"Wat drijft je tot zoiets?"
In je dagelijkse leven wordt je leven gestuurd door vele tientallen factoren. Als je zeilt, en dat begint al op het Lauwersmeer, mag je het helemaal alleen proberen. Met alles wat ik aan boord denk nodig te hebben mag ik proberen om een oversteek te maken en dat is een geweldige ervaring. De oversteek op zich zal je altijd bijblijven. Mooi weer, helder water, palmen, vissen, biertje zijn ook leuk.

"Hoe zit het met je werk en je gezin?".
Een jaar is een lange periode maar ook zo voorbij. Het vooruitzicht terug te keren naar een geweldig gezin en een veelzijdige baan maakt dat je goed terug komt en dus beter weg bent.

"Dat lijkt mij niets je krijgt mij met nog geen stok op je schip"
Dat zal ik dan ook niet proberen en zo klopt alles weer precies.

Ik zal trachten tijdens de reis belangstellenden via deze site op de hoogte te houden via Martin de Boer die ik hierbij bedank voor het opzetten van de site.

Maarten Wiersma


Peter Tempel
Mijn naam is Peter Tempel. Geboren op 8 april 1954 in Groningen waar ik ook woon. Ik werk in het onderwijs op het Reitdiep College als docent/ict-coördinator.

Als kind ben ik opgegroeid aan het water (Leekstermeer) en heb ik leren zeilen in een schakel.

Zeilervaring
Na een lange periode zonder boot 10 jaar geleden een boot aangeschaft. Een oude Compromis 8.50 waarmee ik gezeild heb op het IJsselmeer, Waddenzee en Noordzee tot en met België. In 2002 samen met een vriend zijn schip terug gezeild van de Azoren naar Harlingen. Enige oceaanervaring dus. In bezit van vaarbewijs, TKN en marifoon. Het is de bedoeling dat ik Maarten een eindje op weg help. Vanuit Nederland richting het zuiden, waarvoor ik twee weken heb uitgetrokken. Hoever we komen is natuurlijk afhankelijk van het weer maar het moet toch mogelijk zijn om Spanje/Portugal te bereiken.

Peter Tempel


Michel CardousMaarten vroeg of ik een stukje voor de website kon schrijven. Mmhhh, waar moet ik wat over schrijven, nou komt ie:

Ik ben Michel Cardous. Ik ben 4e jaars economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik ben in contact gekomen met Maarten via de UniversiteitsKrant (UK). Ik stond er namelijk ook in omdat ik mee heb gedaan met het NSK Salsa. Dit is ook de reden dat ik deze UK heb bewaard en het stuk van Maarten, dat stond er namelijk er ook in, las. Ik ben er uitgekomen en ik heb uiteindelijk besloten (ik wist niet echt welk stuk ik mee wou varen) om van Porto, Portugal naar de Canarische Eilanden met Maarten mee te zeilen, uiteraard met goedkeuring van Maarten.

Maarten heeft gekeken of hij met mij door 1 deur kon. Tevens heeft hij via een dagje zeilen op zijn boot gekeken, of ik een beetje kon zeilen. Ik ben gelukkig geslaagd.

Zeilervaring
Ik zeil al vele jaren met de het open kielbootje van mijn vader en ben vrijwilliger bij zeilstichting Aeolus, waar ik met kinderen zeil die vanwege financiële, medische en sociale redenen niet op vakantie kunnen. Tevens zeil ik een paar keer per jaar op het IJsselmeer. Ook heb ik bij Griekenland gezeild en de oversteek naar Engeland mogen meemaken.

Nou, dit was het wel weer denk ik.

Groetjes Michel CardousDe Belgen: Stanislas alias Las en Adelheid alias HeidiWij zijn dus ‘de Belgen’. Stanislas Steverlynck, zeg maar Las, 48 jaar en ikzelf, Adelheid Greven, zeg maar Heidi, 41 jaar. Wij wonen in Oostduinkerke, aan de Belgische kust. Las is papa van Julie (17) en Matthias (15) en ik ben mama van Astrid (15), Viktor (13), Emma (9) en Thomas (8). Las is tandarts, ik werk halftijds als administratief bediende.

Las en ik hebben allebei al bijna 30 jaar de zeil-microbe te pakken en hebben al redelijk wat mijlen onder de kiel. Met de boot van Las, de ‘Pat Panick’ (Oceanis 393 van Bénéteau) zeilen we zo vaak mogelijk. Jammer genoeg beperkt dit zich tot vrije dagen, weekends, hooguit een week. Allebei dromen we van verre tochten met eigen boot, maar krijgen dit nog niet gerealiseerd door werk en gezin. Een oversteek van de Atlantische Oceaan leek ons een perfect voorsmaakje... We wilden dit niet met een kant-en klare reisorganisatie doen, maar met iemand die het helemaal zelf avontuurt. Surfend op het internet komen we in juni op de site van Maarten terecht. Ik stuur een berichtje naar de site, om te ‘solliciteren’ als opstappers voor de overtocht en daar komt prompt een mail van Maarten op terug. Na wat heen en weer mailen, spreken we in juli in Oostende af, Maarten is reeds aan zijn avontuur begonnen. In september zeilen we enkele dagen met de Spirit mee in Spanje en zien het tegen die tijd helemaal zitten om de oversteek mee te maken. Wat internet en e-mail toch vermogen!

Voor ons is het zeilen met een catamaran een nieuwe ervaring, en het bleek een positieve. Nauwelijks helling, ruime kajuit met panoramisch zicht, heel anders dan we gewoon zijn. Dat lijkt me het belangrijkste verschil. Het bedienen van de zeilen, wegwijs raken uit schoten en vallen is vooral een kwestie van een paar keer doen tot je de boot leert kennen.

Leven aan boord is precies wat we verlangen, eenvoud, rust, een andere tijdsbeleving en rondom ons de zee. In voortdurende harmonie met de wetten van wind en water.

En als het even kan, genietend van een mooi muziekje -al dan niet klassiek- een goed glas wijn en een stevige scheepsmaaltijd, met liefde klaargemaakt! Nu nog een paar goede boeken in onze rugzak en we kunnen vertrekken!

Heidi.


Fokko ReindersHallo ik ben Fokko Reinders
Ik ben nog geen 50 en het was tijd voor iets anders. Het dagelijkse leven is goed en zal ook wel zo blijven. De beslissing om met Maarten mee te varen was door mij snel genomen. Dan komt de invulling en het overleg. Thuis vonden ze het ook goed en het paste in het schema van Maarten en het werk kon wel even zonder mij.

Samen met Ruth heb ik twee jongens Tom en Sjoerd ( 12 en 10 jaar). Ik werk sinds een half jaar bij Essent Netwerk in Groningen. Hier ben ik accountmanager voor land- en tuinbouw. Ik ben verantwoordelijk voor het afsluiten van energie-transportcontracten in het segment land- en tuinbouw. Wij wonen aan het prachtige Reitdiep, dat uitmondt bij Zoutkamp in het Lauwersmeer.

Mijn zeil ervaring is divers.
Ik ben op 17 jarige leeftijd begonnen in een schakel op het Schildmeer en het Lauwersmeer. Vervolgens veel zeilvakanties op surfplanken, in 16² en valken doorgebracht in Friesland. Het zeezeilen op de Wadden en de Noordzee begon op de middelbare school als opstapper op verschillende boten. Ik heb een catamaran overgezeild naar Noorwegen met een familie die daar hun vakantie hield. Tijdens mijn trektocht in 1986 door Zuid Amerika heb ik mee gezeild van Curaçao naar Panama op een Freedom 40. In 2002 heb meegezeild in wedstrijden bij het eiland Wight in de Swan Regatta. Afgelopen jaren heb ik nog regelmatig op zee gezeild als opstapper op een Hallberg-Rassy. De vakanties van ons gezin bestaan nog steeds uit een aantal weken zeilen in Friesland. Ik verwacht Maarten half april te ontmoeten op de Virgin eilanden en vaar dan terug naar huis. Ik ken Maarten via Volleybal en heb een aantal jaren met samen gespeeld.


What's new
· 20-07-2005
Nagekomen foto's geplaatst.
Bekijk ze hier ...

· 19-06-2005
Naschrijft geplaatst.
Lees meer ...

· 31-05-2005
Bericht "Weer thuis" geplaatst.
Lees meer ...

· 26-05-2005
De laatste berichten van Maarten en Fokko geplaatst.
Lees meer ...