Home Kennis maken met..
Kennis maken met ...

Beste Lezer,

Mijn naam is Maarten Wiersma. Op schonewoning.nl vertel ik van allerlei zaken  over mijn project aan de Molenstreek  die mij boeien.

Je krijgt wellicht een completer beeld van het verhaal als de vent die het vertelt ook iets van zichzelf laat zien. Dat gaat in drie rubrieken:

  1. Beroepservaring
  2. Aanleiding van de bouwplannen
  3. Hobby's

 

Beroepservaring

Ik ben nu 54. Het aardige van deze leeftijd is dat je veel mee hebt kunnen maken en nu de ervaringen en vaardigheden kunt bundelen.
De uitkomst is niet hightec maar een combinatie van C2C uitgangspunten, materiaalkennis, praktisch inzicht, 'oude' bouwkundige principes en gezond verstand.

In Groningen heb ik de HTS bouwkunde doorlopen, gewerkt op architektenbureau's, zelfstandig aannemer geweest (lang voordat de term ZZP werd uitgevonden), freelance werk gedaan bij adviesbureau's, gewerkt als projectmanager bij RuG en als projectmanager bij een groot adviesbureau.

Dit jaar start ik als zelfstandige:
Advies, Ontwerp en Uitwerking in de Cradle to Cradle folosofie onder de naam ABC2C
Mijn werkveld betreft Gebouwen en Gebouw(mis)gebruik.
Energie en Schoon binnenklimaat horen daar ook bij.

De bouw is mijn ding, ik zit daar helemaal in, spreek de taal van de opdrachtgever en die van de bouwer, kan meedenken over installaties. Tijdens mijn bouwperiode heb ik duurzaamheid vertaald in ontwerp en uitvoering van HSB woningen met de kennis van toen. Tekenen deed ik (voor de insiders) met Autocad 1.4 op twee grote floppy's en geduld. (versie 1 punt 4 dus niet  14)

Ik was het al bijna vergeten, zo'n 25 jaar geleden experimenteerde ik met windmolens. Een  zelfbouw molen, een  levensgevaarlijk ding met het geluid van een traumahelicopter.

Zelfbouw diameter 3 meterSchuin achter


Als ik daar een klap van had gekregen had  ik meteen gebruik moeten maken van de traumahelicopter. Alleen had je die toen nog niet.

Kan zijn dat ik daardoor wat overgevoelig ben voor nog veel grotere windmolens, die grote onrust veroorzaken in landschappelijke gebieden. Als je bij Nieuweschans de grens over gaat, dan doe ik het liefst mijn ogen dicht, maar dat is dan weer onveilig. Persoonlijk weet ik niet wat ik met die maaiende molens aan moet: goede energie in ruil voor verpest landschap.

Ik zoek het voorlopig in statische energieopwekkers.

 

Aanleiding van de bouwplannen

Aan onze woning zit een schuur vast, die in gebruik is als werkplaats. Een deel van het terrein wordt sporadisch gebruikt. Ik ben de kunst van het tuinieren niet machtig, asfalteren heeft ook geen zin.  Het is een bijzonder hoekje waar ik iets van wil maken. Na een lange voorbereiding ligt er nu een plan waarin alle betrokkenen en instanties  zich kunnen vinden. De vergunningen zijn verleend.

Zoals gezegd was ik bekend met het begrip Duurzaamheid. Bij mij huidige werkgever kwam ik aanraking met het C2C gedachtengoed. In tegenstelling tot het rekbare begrip Duurzaamheid, geeft C2C een duidelijk beeld waar je staat.  Ook schetst C2C een oplossing voor het rommeltje wat wij van onze leefomgeving hebben gemaakt de afgelopen 100 (50?) jaar. Bij een C2C puzzel mis je nu nog stukken, toch is de afbeelding wel te leggen. Het missen van stukken is niet erg, JUST START is het devies van de grondleggers! De ontbrekende stukken komen vanzelf beschikbaar als bedrijven producten op de markt gaan brengen die C2C ok zijn. De consument heeft hierin een doorslaggevende rol!!

Hobby's

  • Gitaar akoestisch en elektrisch;
  • Zeezeilen; lees meer
  • Volleybal.

Vanwege en aandoening aan mijn rechterhand lukt bovenstaande (tijdelijk) niet en kan ik mijn vrije tijd besteden aan:

  • Het leggen van C2C puzzels;
  • Therapeutisch drummen, daar beleef ik ook lol aan.


Wil je meer weten en of zien? dan kun je:

Ik vertel het verhaal graag, wie weet tot ziens!

Maarten Wiersma.